LisKaLand

LisKaLand

A Liska Tibor Szakkollégium 2009-ben tett először kísérletet arra, hogy névadója gazdasági modelljét, az Ökonosztátot, a gyakorlatba átültetve szélesebb körben is megismertesse, és kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket, így megalakult a LisKaland.
A LisKaLand egy egyedi gazdaság szimulációs tábor, amely vállalkozói játszótér, társadalmi kísérlet és fesztivál egyben. A LisKaLandon használt gazdasági modell elméleti alapját Liska Tibor Széchenyi Díjas magyar közgazdász elképzelései adják az önszabályozó gazdaságról. A tábor önálló gazdasági teret alkot, saját fizetőeszközzel, ahol a résztvevők megtapasztalhatják a szabad vállalkozás felelősségét. A sikerük kizárólag saját döntéseik függvénye: a tábor játékszabályai szabad utat engednek a résztvevők kreativitásának és cselekvőkészségének.

A résztvevők több napig egy külön társadalmat alkotnak, ahol – a liskai-elveknek megfelelően – mindenkinek lehetősége van vállalkozni. A gazdasági modell általános alapjövedelmet biztosít a játékosok számára, így azoknak sem kell izgulniuk, akik nem szeretnének vállalkozni. A termékek és szolgáltatások a vállalkozásokkal egyaránt a szabad piacon cserélnek gazdát, állami beavatkozás nélkül. A vállalkozások sokféleségének csak a résztvevők képzelőereje szab határt. Az alap szükségleteket kielégítő étterem, büfé, trafik és kocsma mellett az elmúlt években volt rendezvényszervező, fuvarozó – melynek egyetlen eszköze egy talicska volt – kuponokat árusító, élő reklámfelületet működtető, masszázst kínáló, chillout és hennafestő vállalkozás is. A vállalkozó dönthet úgy, hogy maga végzi a munkát, pl.: étterem esetén lehet főszakács, de végezheti a marketingtevékenységet, vagy ha megfelelő számú alkalmazottja van, bekapcsolódhat a tábor kínálta szakmai programokba.

A LisKaLand egy üzleti társasjáték is: a tábor végén a legsikeresebb vállalkozók – azok, akik a legtöbb értéket teremtették, mind saját maguk mind pedig a társadalom számára – értékes nyereményekben részesülnek. De nem csupán egy gazdaság szimulációról vagy társadalmi kísérletről van szó. A játékosok tréningeken, workshop-okon és előadásokon vehetnek részt, ahol egyetemi oktatók, gazdaságpolitikai döntéshozók, és valódi vállalkozók segítségével mélyíthetik el közgazdasági-üzleti tudásukat. A szakmai programkínálat kialakításakor a szervezők főleg az üzleti élet, a pénzügyek iránt érdeklődőknek kedveznek, igazodva ezzel a tábor és a szakkollégium profiljához egyaránt, de megtalálják a számításukat azok is, akik nem mozognak otthonosan ebben a közegben.

Az egész napos munka és szakma után esténként a szórakozásé a főszerep. Az elmaradhatatlan Z.U.P. koncert mellett vendégünk volt már Hajnóczy Soma bűvész világbajnok, Odett és zenekara, valamint számos amatőr együttes. Egyébként is elképzelhetetlen, hogy a nagyjából 100 egyetemista az est leszálltával unatkozzon. Számos vállalkozás kifejezetten az esti csapatépítő játékok lebonyolítására specializálódik, jellemzően óriási sikerrel. Hiszen a fentieken kívül ez a LisKaLand óriási értéke és vonzereje: ismerkedni, barátkozni, pillanatok alatt egy közösség részévé válni, örömmel, izgalommal, ugyanakkor kissé szomorúan várni a „világvégét” – ahogy a tábor lezárását hívják a LisKaLandorok.

A tábor egyedisége nagyban hozzájárul a résztvevők sokszínűségéhez. Egyetemisták adják a játékosok többségét, de nagyon különböző területekről érkeznek: közgazdaságtan, üzleti tudományok, jog, közpolitika és mérnöki tudományok. De jönnek már munkába állt fiatalok is – üzleti tanácsadók, befektetési banki területen dolgozók, marketingesek és gazdasági elemzők, hiszen ez egy remek alkalom az üzleti kapcsolatok kiépítésére is.

Ez a LisKaLand, vállalkozz szabadon!

Galéria